Kjos skal fly i Argentina

November 14, 2017

Jeg leste det i media og ble litt overrasket – for jeg trodde han hadde mer enn nok med sin rolle som sjef for Norwegian? Selvfølgelig kom jeg raskt tilbake på riktig spor – for det var Norwegian det gjaldt.

Av: Torger Bjørnstad

Bjørn Kjos har blitt så synonymt med Norwegian at de to fremstår som et gammelt og trofast ektepar.

Bjørn Kjos har blitt et så utrolig sterkt merkenavn at alle skjønner sammenhengen. Og med en så god aksept at media mer enn gjerne forvekslet de to – og gikk rett på sak; Bjørn Kjos tar roret også på det kontinentet!

Den som byr på seg selv og gjør de riktige grepene som frontfigur, gjør det lettere for selskapet, aksjonærene – og selg selv å tjene penger. Men det er ingen selvfølge.

Da Chess-gründer Idar Vollvik gjorde det endte det, i en bitter nedtur både for han selv, og formuen han hadde skapt – mens Bjørn Kjos fortsatt flyr høyt og med en formue som stadig flyr enda høyere!

I dagens marked er kravene tøffe og det gis ingen garanti for å lykkes, uansett hvor mange penger du satser. Produktenes attraktivitet og kvalitet er en ting. Men også selve ankeret, produkthistorien, må være sterk og tydelig.

Det finnes alltid noe å ta tak i og erfarne og dyktige markedsstrateger gjør dette hver dag. Slik som Bjørn Kjos har gitt ansikt, sjel og verdier til Norwegian!

Andre tydelige og vel kjente eksempler er Levi Strauss som ville sy ekstra sterke bukser til gullgravere eller apotekeren som fant opp Coca-Cola resepten.

Mange merkenavn er familienavn. Sunlight, Prada og Benetton, Gillette, Nestlé, Bacardi. Ford og Lacoste. Listen kan gjøres lang. Felles for dem er at de har dyrket markedsføring, identitet og historien.

René Lacoste er rikmannssønnen som i 1925 både ble fransk mester i tennis og vinner av turneringen i Wimbledon.

Krokodillen gjorde sitt inntog i Lacostes liv da han i 1923 var i Boston for å spille på det franske laget i Davis Cup. I en butikk så Lacoste en flott koffert av krokodilleskinn. Han spurte lagkapteinen om han ville få kofferten, hvis han vant sin tenniskamp. Han tapte, men fortalte historien til en journalist i avisen Boston Globe. Neste dag sto det i avisen at riktignok tapte Lacoste kofferten av krokodilleskinn, men likevel står det fast at han spilte som en ekte alligator. Dermed var det gjort.

Klær ble aldri hans lidenskap, selv om den første hvite trøyen kom på markedet i 1933. Det var sønnen Bernard som for alvor fikk produksjonen i gang i 1963.

Hvem tenker på at en tannpasta kan ha fått sitt navn etter en person? William Colgate ble født i England og vokste opp i Baltimore og New York. Colgate var mer enn bare en forretningsmann. Han var også en svært gudfryktig mann som ga store summer til misjon og bibelselskaper. Aromatisk tannpasta som vi kanskje først og fremst forbinder med Colgate, kom på markedet 15 år etter at han døde i 1857.

Og slik kunne vi fortsatt i det uendelige. Suksesser med en klar personlig forankring!

 

 

 

DISSE ARTIKLENE KAN OGSÅ VÆRE AV DIN INTERESSE